Donderdag 05 Januari 2017 - 19:53

Gijs de Jong wil terug naar 14 eredivisie clubs

Gijs de Jong is de belangrijkste kandidaat om Bert van Oostveen op te volgen als directeur betaald voetbal bij de KNVB. Hij wil een eredivisie met slechts 14 clubs. Hij accepteert dat dit niet gaat lukken. Maar terug naar 16 clubs zou wel moeten lukken, denkt Gijs de Mafketel. Al in mei 2017 zou hierover gestemd moeten gaan worden. Een zeer slechte zaak als je het ons vraagt. Sparta en andere clubs moeten alert zijn en dit proberen tegen te houden.


Denemarken (!) als voorbeeld

"Meer topwedstrijden is het doel", zegt De Jong in NRC Handelsblad over zijn voorkeur voor slechts 14 clubs. "Meer spanning, meer weerstand. Daar worden spelers beter van en de aantrekkingskracht gaat omhoog."

De Jong is gecharmeerd van de opzet in Denemarken, met veertien clubs en de top-zes die om het kampioenschap strijdt. Inderdaad, Denemarken, het land dat alleen maar topwedstrijden kent. Meer spanning heeft. Meer weerstand. Het land waar spelers alleen maar beter worden en waar de aantrekkingskracht hoog is.

Of nee, toch niet: het gaat hier om Denemarken, het land dat op er op alle genoemde vlakken bar weinig van bakt.


Geen oplossing

"Veel mensen hechten aan het huidige model, maar we hebben niet de luxe om zonder argumenten aan het verleden vast te houden", zegt de obligate teksten uitbrakende De Jong, zonder zelf een goed argument in handen te handen. Of nee, toch wel: Denemarken, toppie!

De KNVB, die prutsorganisatie waar werkelijk alles mis gaat wat er maar mis kan gaan, wil nu dus de eredivisie-organisatie met 18 clubs, die al sinds 1956 bestaat, de nek omdraaien? Nou ja, Gijs de Jong wil hem de nek omdraaien.

Waarom is niet helemaal duidelijk. Misschien leeft De Jong in een waanwereld en denkt dat hij dat Nederland een land als Duitsland achterna kan. Maar dat gaat nooit gebeuren. Het Duitse elftal is internationaal altijd top. Oranje heeft altijd met ups en downs geleefd. Dat zal echt nooit veranderen.

En tja, de sportieve successen van eredivisieclubs in Europa? Die komen structureel nooit meer terug. Misschien wint een club nog eens een Europa Cup. Maar structureel valt het grote geld niet bij te houden. Denemarken heeft 14 clubs, Schotland 10, de competities worden er niet beter door. Doordat sponsoring en met name TV inkomsten zo'n grotere rol zijn gaan spelen in de voetbalwereld, zijn 'grotere landen' zo ontzettend veel rijker dan de rest. Daar valt weinig aan te doen.

Koester daarom wat je hebt. Het voetbal in Nederland mag dan geen Europese top zijn, maar het is wel aantrekkelijk. Er wordt veel gescoord, we zien grote talenten, het leeft, een procentueel hoog deel van de bevolking gaat kijken naar het voetbal en kijkt het op TV. Nederland heeft één van de hoogste bezettingsgraden van stadions ter wereld. We zijn, zullen we maar zeggen, op alle vlakken gelukkig bij lange na geen Denemarken.


De Jong gaat voor 16 clubs, omdat 14 onhaalbaar is

"Van achttien naar veertien clubs gaat te veel weerstand geven, dat proef je wel bij de clubs", aldus De Jong, die nu daarom maar kiest voor 16 clubs. Ook deze variant zorgt volgens De Jong al voor "meer spanning en meer weerstand", blablabla. "De top-zes gaat volgens De Jong na februari om het kampioenschap spelen. Een variant kan zijn dat de onderste zes strijden om handhaving in de Eredivisie. De middelste vier maken dan bijvoorbeeld nog kans op een Europees ticket."

In mei moet er een uitgewerkt voorstel liggen waar clubs over gaan stemmen.


Rol voor Sparta om deze onzin tegen te houden

In mei mogen de clubs dus gaan stemmen. Voor clubs als Sparta staat er veel op het spel. Een sportief en financieel gezonde toekomst bijvoorbeeld. Hier moet dan ook niet te licht over gedacht worden door de Spartaanse clubleiding. Natuurlijk, er zal maar een beperkte hoeveelheid eredivisieclubs voor dit model zijn. Wellicht de top 8, maar waarschijnlijk nog niet eens alle 8. Maar de verwachting is toch dat een meerderheid van clubs tegen zal zijn. Buiten de huidige top 8 zal naar verwachting iedereen tegen stemmen en ook in de pilsssssleague (mogen zij stemmen?) zullen ze niet staan te juichen. Promoveren wordt dan immers nog moeilijker en er zullen dan toch ook een paar extra clubs moeten degraderen naar de tweede divisie.

Het 'gevaar' dat het toch doorgaat zit hem altijd weer in het geld. Als Fox met een paar centen zwaait, dan zijn met name de armlastige clubs te vaak bereid om tegen hun principes te stemmen, zo zagen we al met de toetreding van jonge elftallen. Het is dus zaak voor clubs als Sparta, Excelsior, Willem II en NEC -die zeker tegen zijn- om gezamenlijk hierin op te treden en ervoor te zorgen dat een meerderheid keihard nee tegen dit voorstel zegt..

En laten we gelijk maar hopen dat die mafketel van een Gijs de Jong niet de opvolger wordt van Bert van Oostveen.Share |
comments powered by Disqus