Zondag 23 April 2017 - 18:21

Faalangst verlamt labiel Sparta

Sparta zit na een nieuw verlies in diepe zorgen. We hebben na de 0-1 tegen Den Haag direct lijfsbehoud niet meer in eigen hand. Van de komende twee wedstrijden zullen we er minimaal één moeten winnen en dan verder hopen dat naaste concurrent Roda niet meer pakt dan 1 punt.

Maar of dat lukt? Gezien de vorm waarin wij nu verkeren halen wij geen punt meer. Daarvoor is dit Sparta te labiel en te angstig. Dat was weer te zien tegen Den Haag. Verlamd van angst liepen de spelers rond op het veld waardoor het getoonde spel niet om aan te zien was. ADO bleef daardoor een moeilijke middag bespaard, zeker ook omdat ze al vroeg in de wedstrijd op voorsprong kwamen.

Muur
Een magistraal afstandsschot (iets waar wij wat van kunnen leren) in de 10e minuut werd Kortsmit fataal. Den Haag zat daardoor in een zetel en trok begrijpelijkerwijs een muur op voor hun eigen keeper. Het hulpeloze Sparta had daar teveel moeite mee. Want niet alleen angst speelde de ploeg parten, ook het gebrek aan creativiteit en vechtlust zorgde ervoor dat we maar niet gevaarlijk werden en de Haagse muur maar niet wisten te doorbreken.

De bal werd dus maar rondgespeeld en teruggespeeld en opzij gespeeld. Niemand die 'iets' creatiefs durfde te doen of eraan dacht gewoon de bal in de 16 te pompen danwel eens van afstand te schieten. Grote kansen kregen we dus niet waardoor met 0-1 werd gerust.

Iets beter
Na de onderbreking kwam Sparta iets beter voor de dag. De weer falende Cabral (hoeveel basisplaatsen krijgt hij nog?) werd vervangen door Goodwin en alhoewel ook hij geen wonderen wist te verrichten, trad er wel enige verbetering op. We knokten wat meer en kozen sneller voor de lange bal. Maar ook de verbeterde dadendrang van Sparta kon Den Haag niet verontrusten. ADO bleef makkelijk overeind, ook nadat Pogba en, even voor tijd, Alhaft werden ingebracht.

Alles anders
Nee, je zag als supporter dat onze club het Sparta van begin dit seizoen niet was. Toen speelden we frank en vrij en zonder enige druk. We deden het dermate goed dat we zelfs al over Europees voetbal repten en maar snel moesten beginnen met de uitbreiding van het stadion.
Maar nu is alles anders. Sparta blijkt dan wel leuk te kunnen voetballen, maar als de druk toeneemt volledig in elkaar te storten. We hebben teveel mooiweer voetballers in de selectie die technisch begaafd zijn, maar niet met druk om kunnen gaan en de kwaliteit ontberen om de mouwen op te stropen op momenten dat dat nodig is.

Is dat Pastoor te verwijten? Dat zeker wel, omdat hij bij het versterken van de selectie liet weten specifiek op zoek te zijn naar spelers met een grote mate van mentale weerbaarheid. Het blijkt nu dus wekelijks dat hij daarin heeft gefaald.
Maar is dat dan een van de redenen om hem eventueel te ontslaan, iets waar steeds meer sprake van is?

Dat ook weer niet, omdat dat de weg van de minste weerstand zou zijn. Het zou de Sparta leiding sieren Pastoor, mocht er sprake zijn van ontslag, het seizoen af te laten maken.
Dit omdat het bestuur onder leiding van Rob Westerhof willens en wetens de macht op technisch gebied in handen gegeven van Pastoor en derhalve dus mede schuldig is aan de huidige situatie.

De clubleiding moet daarom de rust bewaren, ballen tonen en zeker niet een nieuwe man aanstellen.
Want wie je ook nu voor de groep zet, verandering zal er niet optreden. Een nieuwe wonderdokter zal ook van de schoothondjes in de selectie geen brullende leeuwen weten te maken.

Over twee weken een opnieuw cruciale wedstrijd. Dan tegen FC Twente. Gaan we die op eigen kracht tot een goed einde brengen of moeten we maar hopen dat de Tukkers, die nergens meer voor spelen, zich niet druk maken en de wedstrijd laten lopen? We gaan het zien!!Share |
comments powered by Disqus