Maandag 12 November 2018 - 11:24

Een betere wereld begint bij jezelf

Zondag speelt Sparta een wedstrijd in de Goffert tegen NEC. Leuk op een zondagmiddag. Het tijdstip had ietsje vroeger mogen zijn. Als de wedstrijd om 14:30 uur begonnen was hadden we een mooie ouderwetse voetbal zondagmiddag gehad voor onze trots uit Rotterdam-West.

18 November 2018, de realiteit is anders dan de alinea hierboven doet vermoeden. Sparta moet gehavend aantreden tegen een concurrent doordat een groot aantal selectiespelers niet kunnen aanschuiven vanwege interland verplichtingen. Bepalende sterktehouders van het tot nu toe prima presterende Sparta zullen bij aanvang van deze wedstrijd in verre vreemde landen zijn of zich ergens op een hotelbed afvragen hoe hun ploeggenoten het er van af zullen brengen. Hoe heeft in zover kunnen komen en in hoeverre ben je zelf schuldig aan dit moreel verval van deze competitie?

Ergens in Rotterdam. Zondagmiddag 18 november 16:30 uur. Ik moet naar de supermarkt maar het regent dat het plenst. Wat doe ik? Ik doe mijn regenpak aan en fiets in 10 minuutjes naar de supermarkt. Aan mij zal het niet liggen dat we de atmosfeer volstoten met CO2 waardoor we de generaties na ons opschepen met een steeds beroerder milieu. Of pak ik gewoon de auto en ben in 5 minuutjes droog bij de supermarkt en creëer ik samen met mijn mede-automobilisten een prima Cote d’Azur klimaat in Rotterdam e.o. Wel zo lekker toch?

Ergens in Rotterdam. Zondagmiddag 18 november 16:45 uur, Albert Heijn supermarkt. Keuzemoment. Ga ik voor de bio Rouge label scharrelkip, die redelijk goed geleefd heeft of ik kies ik toch lekker makkelijk voor de vol met water en antibiotica gespoten plofkip? Moeilijke keuze; want moet ik kiezen voor het tegengaan van resistente bacteriën waar onze zieke medemens in de ziekenhuizen aan kan overlijden. Of moet ik kiezen voor het tegengaan van die arme kippetjes die met 25 stuks op een vierkante meter zijn allen op elkaar staan te elkaar te verdringen? Wordt ik vegetariër zodat de pluimveesector niets aan mij zal verdienen? Of kies ik voor mijn portefeuille en laat ik de moraliteit aan mij voorbijgaan omdat ik vind dat wij “mensen” de bovenste schakel in de voedselketen zijn?

Ergens in Rotterdam. Zondagmiddag 18 november 18:10 uur. Zo die kip zit er in. Lekker schoongemaakt. Al het verpakkingsafval hoppa in één vuilnisbak. Fuck de Roteb met hun groene, grijze en blauwe afvalcontainers! Gemak dient de mens, en wat dan nog: Ik betaal toch 3 afvaleenheden, dus ik heb recht om alles bij elkaar te pleuren. Of zal ik het plastic, net zoals het glas, AFG afval en papier apart houden zodat het gerecycled kan worden in plaats van dat het verbrand wordt of ergens in Oost Europa op een afvalstapel terecht komt? Welke keuze zal ik maken? Kies ik voor mij eigen gemak of kies ik voor het algemeen belang? Eén ding weet ik wel. NEC – Sparta laat ik aan me voorbijgaan, daar werk ik principieel niet aan mee. Aan mij verdienen ze helemaal niets.

Ergens in Rotterdam. Zondagmiddag 18 november, 16:45 uur , één deur verder. Lekker dan, kacheltje aan, chips staan klaar, pils erbij. De TV gaat aan en er wordt afgestemd op Fox. Sparta, de trots van Rotterdam-West speelt een belangrijke pot in Nijmegen en wat fijn, met het abonnement op Fox kan daar lekker naar gekeken worden. Niet meer naar dat verre vreemde stadion en ook nog eens in een weekend dat er nagenoeg geen eredivisie voetbal op tv is. Mooi dat er dan zo’n topper in de eerste divisie geprogrammeerd staat. Hé wat nu, wat is dat voor kutopstelling van die Fräser. Is die gek geworden of zo. Het lijkt wel Jong Sparta waar die mee aantreedt? Dit wordt toch een minder fijne zondagmiddag.

Ergens in Rotterdam. Zondagmiddag 18 november, ca. 18:30 uur, zelfde één deur verder: Aaarrghh, verloren. Schandalig, hoe kan dit? Nu is pas duidelijk dat er schuldigen zijn. De KNVB heeft het gedaan en Sparta heeft er niets tegen ondernomen. Niets is mooier dat er dan één medium is waar je de frustratie hoog tij kan laten vieren en dat is ITWM. Ik schuif achter mijn laptop en zal eens flink de waarheid vertellen hoe ik over de KNVB, Fox en de schrijver van dit stukje aankijk.

In beiden huishoudens is het Spartaans gehalte meer dan aanwezig. Het gaat er dan ook niet om dat iemand meer of minder Spartaan is wanneer er Fox wordt gekeken. Waar het wel omdraait is dat Fox een behoorlijke vinger in de pap heeft en haar uitzendingen vanuit hun gedachtegang zo programmeert dat de kans het grootst is dat er veel mensen kijken. Dat kan je Fox niet kwalijk nemen, zij zijn immers een commerciële partij die aandeelhouders tevreden moet stemmen en winst als oogmerk van hun Amerikaanse onderneming heeft.

Om uitzendtijden te veranderen, er voor te zorgen dat wedstrijden op normale tijdstippen gepland worden die in het belang zijn van de supporters en competitievervalsing tegengaan moet het moreel kompas van de supporters/voetballiefhebbers veranderen. Geen goede kijkcijfers dan ook geen draagvlak voor dit soort zaken.

De reden dat er tegenwoordig meer vegetariërs zijn en er meer bio-vlees gegeten wordt is dat de vraag veranderd is en dat er activistisch door belangengroepen gestreden wordt voor een alternatief. Voor het inzamelen van afval of het kiezen van vervoer zie je ook steeds meer een cultuuromslag waarbij er op de verantwoording van het individu gespeeld wordt.

Vind je het niet eerlijk dat Sparta zondag met een half B-elftal de belangrijke wedstrijd tegen NEC speelt? Doe er wat aan. Laat je horen, uit je onvrede naar de KNVB of Fox. Beter is dat je jezelf afvraagt, welke rol jezelf in deze speelt. Hoe klein deze ook is, al deze kleine rolletjes bepalen het draagvlak. Net zoals dat je met zijn allen ervoor kan zorgen dat deze wereld beter wordt. Ja, en ook de auteur van deze column ontkomt er niet aan om zo nu en dan in zijn eigen belang te handelen. Of dat nu gaat om een kip, het rijden van een diesel of het kijken van Sparta op Fox. Iedereen heeft zijn zwakke momenten waarbij een makkelijke weg sneller wordt gekozen dan de moeilijke weg. Maar hé luister eens: Ga eens ver terug in het verleden. Werden we ook niet een beetje Spartaan omdat het leven dan juist door alle obstakels en ingewikkeldheden meer uitdaging gaf? Uiteindelijk, door af en toe eens na te denken over je eigen invloed en eigen gedrag in deze, kan de wereld voor voetbalsupporters weer een klein beetje ten positieve veranderen.

Jaap uit RotterdamShare |
comments powered by Disqus