Donderdag 06 April 2017 - 16:49

Derby perikelen 2

Jaren geleden was Excelsior satelliet van Feyenoord. Simon Kelder was directeur en men probeerde o.a. met het inzamelen van oud papier het hoofd boven water te houden. Oud papier levert tegenwoordig echter geen cent meer op en Simon Kelder is inmiddels bijna geruisloos van het hoofdpodium verdwenen. Van de twee liedjes die in die tijd populair waren bij sommige Spartasupporters is er daarom nog maar n op het repertoire gebleven: de hoer van Rotterdam (het andere lied had Simon en oud papier als onderwerp). Dat mag je op zijn minst merkwaardig noemen. Allebi de liedjes zijn namelijk volkomen achterhaald: Excelsior heeft immers de band met Feyenoord allang verbroken.

Dat op zich zou reden genoeg moeten zijn ook 'de hoer' van het repertoire te halen. Maar er is meer.

In de eerste plaats is het een vreselijk kinderachtig, zielig, armzalig lied. Het valt te vergelijken met het onnozele ' het zijn de homo's, ja ja ' en het verbasteren van S.P.A.R.T.A tot S.P.E.R.M.A. We zetten ons op deze manier te kijk als een stel ongelooflijk sneue losers.

Daarnaast kan je je afvragen of Excelsior niet wat meer respect verdient. Ze slagen er ieder jaar weer in met beperkte middelen een rol van betekenis te spelen. Een prestatie van jewelste.

Ik vind trouwens dat de sportiviteit van je vraagt dat je sowieso respect voor je tegenstander hebt. Vechten met het mes tussen de tanden en na afloop geef je elkaar een hand. We hebben op dat gebied een naam hoog te houden.

Ten slotte: je dupeert ook nog eens je eigen club. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te begrijpen dat je je tegenstander alleen maar sterker maakt. Het werkt als een soort bloeddoping (of adrenaline, zo je wil) en is dus contraproductief, anders gezegd, het heeft een averechts effect. Het is mede aan dit gezang te wijten dat we het vaak zo moeilijk hebben tegen Excelsior.

Mijn voorstel is dan ook ' de hoer van Rotterdam' in alle stilte ten grave te dragen (met excuses aan de beroepsgroep).

We zingen voortaan alleen nog maar voor onze eigen club, als echte supporters: Rood-Wit is onze glorie!

Wim TheijsShare |
comments powered by Disqus