Vrijdag 03 Januari 2020 - 11:27

Analyse 19/20 tot dusver

Tussenstand 2019/2020

Door Maurice Dister (alias Shift)

De winterstop is er weer. Tijd om terug te kijken op het afgelopen half jaar. Sparta staat na 18 wedstrijden op een keurige elfde plek tussen FC Groningen en FC Twente in. Om beter zicht te krijgen in de verschillen qua behaalde punten tussen de teams in de Eredivisie heb ik een Cann weergave van de stand opgesteld. Deze visuele weergave is vernoemd naar Jenny Cann, een groot Arsenal-fan. Zij plaatste de teams bij het aantal behaalde punten. In tegenstelling tot een normale ranglijst blijven plekken in de Cann weergave leeg als er geen team is die zoveel punten heeft behaald.

Figuur 1: Cann weergave na 18 wedstrijden Eredivisie 2019/2020

Met deze visuele weergave is duidelijk te zien dat Ajax en AZ bovenin bij elkaar staan op flinke afstand van de rest van de teams. Na een groot gat komt een best wel grote groep van middenmoters aangevoerd door PSV (34 punten) en eindigend bij ons Sparta (23 punten). Na weer een gaatje komen de ploegen die het moeilijk hebben. Het gat tussen Sparta en de 16e plek (deelname nacompetitie) is door de grandioze 3-0 overwinning op AZ maar liefst 8 punten.

Sparta thuis: knappe vijfde plek!

Ik heb ook een Cann weergave gemaakt van de behaalde punten in thuiswedstrijden. Opletpunt daarbij is dat alle ploegen behalve PEC Zwolle en SC Heerenveen 9 thuiswedstrijden hebben gespeeld. SC Heerenveen mocht in de eerste 18 wedstrijden maar liefst 10 keer thuis spelen, PEC maar 8 keer.

Figuur 2: Cann weergave punten behaald in thuiswedstrijden

Sparta staat qua thuiswedstrijden op een knappe gedeelde vijfde plek met 17 punten uit 9 wedstrijden. Dat is een goede prestatie zeker gezien dat Sparta de gehele top drie thuis heeft ontvangen (Ajax, AZ en PSV) en daar 4 punten aan over hield. Opvallend vind ik de schamele elf punten die FC Twente behaalde in de Grolsch Veste.

Sparta uit: niet zo indrukwekkend

De Cann weergave van behaalde punten in de uitwedstrijden staat hier onder. SC Heerenveen heeft maar 8 wedstrijden uit gespeeld, PEC 10 keer.

Figuur 3: Cann weergave punten behaald in uitwedstrijden

Sparta behaalde 6 punten uit 9 uitwedstrijden (winst bij ADO, gelijke spelen tegen Feyenoord, Fortuna en PEC). Die punten werden in augustus en september verzameld. In oktober, november en december werden er geen uitwedstrijden meer gewonnen. Ajax en AZ doen het natuurlijk goed in uitwedstrijden. Extra knap dat Sparta wist te winnen van AZ. Fortuna en Emmen doen het ronduit belabberd in uitwedstrijden met respectievelijk 2 punten en 1 punt.

Programma in 2020

De doelstelling van Sparta dit jaar is om zich direct veilig te spelen. Uit onderstaande tabel blijkt dat je met 34 punten meestal veilig bent en niet veroordeeld bent tot de nacompetitie.

34 punten, dat betekent dat Sparta nog 11 punten moet behalen in de 16 wedstrijden die dit seizoen resteren. Sparta start in 2020 met een zeer lastige uitwedstrijd in Amsterdam. Die zal geen punten opleveren. De zes wedstrijden daarna zijn wel kansrijk voor Sparta om 11 punten te verzamelen. Sparta ontvangt dan vier ploegen op het Kasteel met slechte “uitresultaten”: Fortuna, ADO, Groningen en Emmen. Sparta reistin die periode ook af naar FC Twente en RKC Waalwijk, twee ploegen met niet zulke beste thuisresultaten in de eerste competitiehelft. Op 1 maart 2020 na de uitwedstrijd tegen FC Emmen kan Sparta zich misschien al onofficieel veilig hebben gespeeld. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken.Share |
comments powered by Disqus