Woensdag 09 Oktober 2019 - 16:03

Verslag forumavond deel I

Afgelopen maandagavond werd in het supportershome van Sparta voor de tweede keer een forumavond gehouden. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen er slechts 40 supporters act de préséance gaven, was er ditmaal, na veel promotie, een volle bak. Ca. 125 Spartanen namen deel aan het forum dat vooraf prima was voorbereid door de supportersvereniging. De presentatie was in handen van niemand anders dan journalist Anton Slotboom, die de avond vakkundig aan elkaar wist te praten. Gasten waren Algemeen Directeur Manfred Laros, Technisch Manager Henk van Stee en coach Henk Fraser.

Na de aftrap vroeg menig supporter af waar hij of zij in terecht was gekomen. Henk Fraser moest bij aanvang van deze informatieve avond namelijk eerst wat frustraties over een column in KasteelNieuws van zich af blazen. In deze column was hij namelijk niet respectvol behandeld door de schrijver. Niet passend vond Fraser om het vervolgens op te nemen voor Jong Sparta coach Jeroen Rijsdijk die de eveneens niet respectabele woorden “Aan het gas” gebruikte om zijn spelers te motiveren. Tja, Henk Fräser, zegt wat die denkt om spelers beter te maken. Net zoals de columnist bedoelde: een beetje prikkelen maakt Fraser misschien wel beter…..

Na dit roerige begin werd de toon een stuk aangenamer. Alhoewel? Een Spartaanse supportster meldde in het kader van elkaar respectvol behandelen ook onheus bejegend te zijn. In tegenstelling tot bij de wedstrijden op Het Kasteel had zij wat moeite met haar Davidster vlag. Dit speciaal voor reservedoelman Harusch meegenomen doekje viel bij de uitwedstrijd in Den Haag niet bij iedereen even goed . Niets een onderwerp dat direct geschikt is voor de forumavond. Maar goed alle vragen, dus ook deze, konden gesteld worden. SV Bestuurslid van der Zwan gaf aan dat als zij er nog een keer last van had van supporters die dergelijk vlagvertoon niet zo waarderen zij zich voortaan even moest melden. Zaak mee afgedaan en uiteindelijk verder naar zaken met meer Sparta belang.

Want hoe zat het nu ook alweer met een eventueel vertrek van Manfred Laros bij Sparta? De Algemeen Directeur die vooral een kei is in financieel beleid werd vorig seizoen gepolst door andere clubs, waaronder FC Den Bosch. Laros gaf toe, zoals elke werknemer in Nederland dat doet als je door een andere werkgever wordt benaderd, gesproken te hebben. Uiteindelijk viel zijn keuze om bij Sparta te blijven. Niet echt duidelijk werd of hij zelf een verbeterde arbeidsovereenkomst met Sparta, door toedoen van het Bossche gekwispel, eruit heeft weten te slepen.

Over andere werkgevers gesproken. Op TV Rijnmond sprak Ruud van Os zich uit over een mogelijke overgang van Henk & Henk naar de buren op Zuid. Hoe kijken de betrokken hier tegen aan. Met name Henk van Stee was duidelijk: “Ik ben alleen maar bezig met Sparta, voor de volle 100%. Dit alles om de club beter te maken.” Zo geparkeerd dachten we…daar het niet zo is dat dan wel afhing van gesprekken rondom de ideeën van Van Stee hoe Sparta beter moet worden. Daarvoor heeft hij een plan ingediend bij het bestuur van Sparta en die moeten wel even achter deze ideeën gaan staan. Van Stee is, zoals eerder daarover in media geuit, duidelijk over. “Als je in de laatste seizoen zoveel eerste divisie hebt gespeeld dat doe je iets fout, en dat moeten we veranderen. We moeten vooruit en meer gaan bereiken met deze club.” Het kwam er een beetje op neer dat als deze veranderingen niet door gaan men er niet raar van op moet kijken dat het werknemersverband van Henk en Henk er mogelijk dan toch iets anders uit komt te zien.

En als we het dan toch over de toekomstplannen van Sparta hebben; hoe ziet de club er dan over 5 jaar uit. Laros gaf daar het volgende over aan. “We spelen dan in een verbouwd(vernieuwd) stadion, in de eredivisie een stabiele rol.” Nou, dat is fijn om te horen. We zullen ‘m onthouden!

In dat verbouwde stadion moeten de tribunes net zo vol zitten als dat nu het geval is met competitiewedstrijden. Hoe doet Sparta dat eigenlijk? Dat gaat volgens Laros nog steeds met acties. Bij elke thuiswedstrijd worden er voor de lege stoelen actiematig kaarten verkocht om het stadion vol te krijgen. Dat het vanzelfsprekend is dat dit iets makkelijker gaat in de ere- dan in de eerste divisie was een open deur, wat belangrijk is met acties is dat dit volgens Laros niet ten koste mag gaan van de seizoenkaarthouders. Per saldo moeten die altijd voordeel houden t.o.v. iemand die actiematig over gaat tot de aanschaf van kaarten. Sparta doet inmiddels aan de nodige data-analyses om te kijken hoe en waar mogelijke groei kan zitten om het aandeel seizoenkaarthouders te verhogen, maar heeft dit nog niet geheel in de vingers. Ook het aantal wel verkochte maar niet bezette stoelen op de Tony van Ede tribune is iets wat de clubleiding bezig houdt. Sponsors die deze stoelen onbezet laten worden wel gevraagd zoveel mogelijk te komen maar een aanmeldsysteem om vooraf aan te geven dat je niet komt en de kaarten opnieuw te verkopen lijkt niet geregeld te zijn.

Verder over het stadion: wanneer gaan we nu iets merken van de ophanden zijnde verbouwingen? Dat gaat in fases gebeuren: Eerst moet alles op Nieuw-Terbregge in orde gemaakt worden. De voorbereidingen zijn daar achter de rug en eigenlijk kan daar de spade de grond in. Echter het is zo dat we moeten wachten op de gemeente waarmee Sparta ook in gesprek is. Sparta wil van de gemeente weten of zij garant gaan staan voor de financiering. Banken (zelfs de Rabobank niet) lenen nagenoeg niets uit aan BVO’s en ben je dus afhankelijk van gemeentes. In het geval van Rotterdam speelt er dan nog iets mee. Een andere club (die op de ranglijst ver onder Sparta staat) heeft voorrang en honderden miljoenen garantstelling nodig en daar is de gemeente nog niet definitief over uit. En wat te denken van nog een andere club (die sportief nagenoeg op dit moment helemaal niets presteert) die ook de hand op zal houden als de andere twee wel garantstelling krijgen. En uiteindelijk, is de verwachting, gaat dit allemaal goed komen, maar is het spel met de sportwethouder er eentje die goed gespeeld moet worden en niet al te snel verloopt. De gemiddelde VAR is een stuk sneller….

Over het voetbal dan. Hoe kan het nu dat Sparta opeens beter presteert. Dat heeft volgens Fraser te maken met dat we op dit moment meer voetballend-, meer loop- en meer scorend vermogen hebben dan vorig seizoen. En dat heb je ook nodig als je wil mee doen op het hoogste niveau.

Omdat Sparta tactiek inmiddels bekend is (VI, gaf hier onlangs haar visie op, red .) is het dan niet makkelijker om het Atletico Madrid van de Lage Landen te bestrijden? Volgens Fraser maakt dat niet uit als je er voor zorgt dat je er steeds beter in wordt. Dan valt het gewoonweg niet te bestrijden. Maar dan moet iedereen wel alles goed uit blijven voeren.

Hoe Fraser dat doet is eigenlijk ook wel bekend. Fraser is een no-nonsens coach die graag de spelers zegt waar het op staat. Die gaat niet op een feminiene manier die tegenwoordig doorgaans in veel bedrijven wordt toegepast…nee, het gaat op masculiene wijze waarbij iemand op zijn Rotterdams tot de orde geroepen kan worden. Erg direct en zonder er om heen te draaien en allemaal open en eerlijk. Dat is de stijl die Fraser, met succes, voor staat. Voor yoga en mental coaches heeft hij groot respect, maar het is niet de manier die bij zijn trainingsmethodes past.

Eén van de spelers die goed gedijt bij deze aanpak is Halil Dervisouglu. Hij is zo’n speler die zich ontwikkelt maar ook de kans krijgt om dat speciale dat hij heeft tot uiting te laten komen. Andere spelers moeten ook beseffen dat Dervisoglu dat speciale heeft en hem dienen om het team optimaal te laten profiteren. Of de spits van Turkse komaf in 2020 nog bij Sparta speelt is niet bekend. Voor nu is nog steeds de afspraak dat hij na de eerste seizoenshelft onze club zal gaan verlaten. Het is dan Piroe waar Fraser dan zijn zinnen op zal zetten. Aan deze huurling is vooraf gemeld dat alles wat hij de eerste seizoenshelft speelt mooi voor hem mee genomen is, maar dat hij voor de tweede seizoenshelft feitelijk gehuurd is.

Verderop in deze week deel 2 van het verslag.Share |
comments powered by Disqus