Vrijdag 04 Oktober 2019 - 16:56

Voorbeschouwing Sparta – Twente (6 oktober 2019)

Sparta speelt zaterdag 5 oktober tegen FC Twente. Beide clubs beleven tot nu toe een heel behoorlijk seizoen. Op de ranglijst staan de twee promovendi knus naast elkaar in het linkerrijtje. De winnaar van Sparta - Twente mag naar boven blijven kijken. Het gaat morgen ergens om op het Kasteel. ITWM beschouwt voorrrr...


“Laten we zaterdag wat leuks gaan doen.”, sprak mevrouw Zijlstra tot haar man Djurre. “Hapje eten in ons favoriete restaurant? Lekker samen naar de film? Of zal ik dat ondeugende pakje aandoen?” Sensueel beet ze op haar onderlip, terwijl ze hem verleidelijk aankeek. “Sorry, schat”, antwoordde Djurre, “Ik kan niet, ik ben zaterdag assistent VAR bij Sparta – Twente.”

En dus zit Djurre Zijlstra (foto) zaterdag 5 oktober om 19:45 uur niet naast zijn vrouw, maar naast Erwin Blank, de VAR van dienst bij Sparta – Twente. Wie zijn de andere vier leden van het arbitrale sextet? Houdt u vast! Jeroen Manschot blaast de fluit, Terry Hoekstra en Peter Janson zwaaien met de vlag en heerschap Edgar Bijl zal op het stijf uitverkochte Kasteel vakkundig het bordje met de blessuretijd bedienen.

25 cent

Pak uw rekenmachine erbij, want we gaan het weer eens over de financiën van FC Twente hebben. Als we gemakshalve ettelijke miljoenen aan achtergestelde leningen en een exploitatietekort in het lopende seizoen van € 4 miljoen buiten beschouwing laten, heeft Twente actueel een opeisbare schuld van € 23 miljoen. Dat was vorig jaar fors meer, maar Twente heeft eens flink bij de lokale middenstand gebedeld. Ook hebben de gemeente Enschede en andere schuldeisers schulden kwijt gescholden of toegezegd schulden niet direct op te eisen.

FC Twente was de gemeente Enschede een lullige € 17 miljoen verschuldigd. € 9 miljoen daarvan vraagt de gemeente voorlopig niet terug en € 5 miljoen hoeven ze op het gemeentehuis helemaal niet meer terug te zien. € 14 miljoen gemeenschapsgeld waarvan de gemeente Enschede zegt: laat maar zitten, in ieder geval de komende jaren. Omdat gemeenten voor het grootste deel gefinancierd worden uit bijdragen van het Rijk en het Rijk ongeveer de helft van zijn inkomsten haalt uit inkomstenbelasting en andere betalingen van burgers, kunnen we stellen ook u, beste Spartaan, mee betaalt aan het voortdurend redden en pamperen van FC Twente. Dus als u Twente zaterdag ziet voetballen, denk dan dat u daar gemiddeld 25 cent aan bij heeft mogen dragen. Zo is Twente toch ook een beetje onze club. Een fijne en warme gedachte.

Boekentips

Bij FC Twente speelt Xandro Schenk. Schenk leek begin vorig seizoen voor Sparta te tekenen en werd zelfs op het Kasteel gepresenteerd in Spartashirt. Een dag later keerde Schenk Sparta de rug toe en tekende hij een contract bij FC Twente. Dat vonden wij bij Sparta even vervelend, maar inmiddels hebben wij vrede met de keuze van Schenk. No hard feelings. Wij van ITWM gunnen Xandro het allerbeste. Zo weten wij uit betrouwbare bron dat Schenk graag boeken leest en daarom hebben wij een aantal boekentips voor hem: dit boek, dit boek, dit boek en dit boek. Veel leesplezier, Xandro.

Twente

Twente heeft net als Sparta na de promotie een lekkere start gemaakt in de eredivisie. Sparta staat zevende, Twente achtste. Het verschil tussen beide clubs is één doelpunt in het voordeel van Sparta. Sparta en Twente hebben beide acht wedstrijden gespeeld, drie daarvan gewonnen, drie gelijk gespeeld en twee verloren en in die acht wedstrijden zestien doelpunten gemaakt. Het enige verschil is dat Twente zestien tegendoelpunten heeft moeten incasseren en Sparta slechts vijftien.

Een goed half jaar geleden stond Sparta - FC Twente ook op het programma. De wedstrijd was toen de absolute kraker in de Keuken Kampioen Divisie. Twente won met 0-3 en legde in deze wedstrijd de claim op het Keuken Kampioenschap van afgelopen seizoen. Van de Twentse basiself die in februari op het Kasteel aan de start verscheen zullen keeper Drommel, centrale verdediger Bijen en aanvaller Cantalapiedra ook morgen aan de aftrap verschijnen. De sympathieke verdediger Xandro Schenk was reserve in de eerste divisie, maar mag een treetje hoger wel rekenen op een basisplaats. Paul Verhaegh is geblesseerd, alle andere Twenten zijn beschikbaar.

Twente: Drommel; Verdonk, Schenk, Bijen, Pleguezuelo; Busquets, Espinosa, Selahi; Nakamura, Vuckic, Cantalapiedra

Sparta

Aan Spartaanse kant komen we morgen meer spelers tegen die er in de Keuken Kampioen Divisie ook al bij waren. De opstelling van Sparta tegen Twente was in februari als volgt: Kortsmit; Vriends, Abels, Auassar, Faye; Saksela, Duarte, Duarte, Drenthe; Rayhi, Veldwijk. Kortsmit, Drenthe en Saksela spelen niet meer bij Sparta, maar de andere acht en (toenmalige) bankzitters Harraoui, Ache en Dervisoglu vormen het fundament van het team dat het nu alleraardigst doet in de eredivisie.

Even een intermezzo’tje: wat is dit?

Eerlijk gezegd weten wij het ook niet. Het kan een wolf zijn, een leeuw, een hond, een boskat, een verwilderde cavia. Dat is voer voor biologen. Wat we wel weten is dat het het logo is van Ilves Tampere, de huidige club van Janne Saksela. Einde intermezzo.

Adil Auassar is er morgen niet bij, omdat hij vorige week een nietsvermoedende Fortunees ter hoogte van de middellijn een volslagen onnodige blindzaaier verkocht. Wij hopen dat in plaats van domme Adil Laros Duarte speelt, al kan de nog niet overtuigende Dante Rigo ook uit de hoge hoed van Henk Fraser worden getoverd. De dit seizoen puik voetballende Abdou Harraoui had na een ongelukkige val tegen Fortuna last van zijn schouder, maar lijkt er tegen Twente toch bij te zijn. Ook Bart Vriends lijkt te kunnen spelen, ondanks de pijntjes waar hij last van kreeg tegen het einde van de wedstrijd in Sittard.

Sparta: Coremans; Abels, Vriends, Mattheij, Faye; Laros Duarte, Smeets, Rayhi; Ache, Dervisoglu

We sluiten af met een oproep. Lieve Halil, beste Khalid, als jullie zaterdag op het veld staan, kijk dan eens even om je heen. Weet je wat jullie dan zien? Nog meer spelers met hetzelfde tenue aan als jullie. Dat zijn jullie teamgenoten. Als je hen de bal geeft en zij maken een doelpunt, dan telt dat ook. Dan wint Sparta misschien. Zo heet jullie team: Sparta, niet FC Karami of Dervisogluspor. Dus, als er een andere speler beter voor staat, speel die bal dan over. Dat vinden wij op de tribune fijn. Afgesproken?



Share |
comments powered by Disqus